Van Burn-out naar well-being.

Het uitgangspunt is dat stress op zich geen probleem is.  Stress is goed en zelf noodzakelijk.  We hebben allemaal een gezonde portie stress nodig in ons leven.  Maar hoe kan je stress omzetten in iets positiefs? Als stress chronisch aanhoudt leidt dit tot een burn-out. Langdurige blootstelling aan stress maakt mensen ziek. En de meeste mensen zien dat helemaal niet tijdig aankomen.  

Een burn-out is een energiestoornis en betekent dat je systeem uit balans is geraakt na verschillende gebeurtenissen uit het verleden. (re-organisatie, scheiding, verhuizing, geboorte, conflicten, ...)  Het heeft een lange voorgeschiedenis en komt niet zomaar uit het niets opduiken. Een burn out is een verstoorde levensbalans (te lang te veel stress, uitputtingstoestand, te weinig ontspanning, ...) . Bij een burn-out ben je vaak de connectie verloren met je innerlijke behoeftes, verlangens en kwetsbaarheden. 

Signalen

  • Lijfelijk: weerstand daalt, hoofdpijn, buikpijn, spierpijn, hartkloppingen, hoge bloeddruk,...
  • Vitaal: vermoeidheid, slaapstoornis, sneller vergeten, overgevoelig, weinig concentratie,...
  • Beleving: leeg, vervlakking, schuldgevoel, machteloost, piekeren, onrust, ontkenning, laag zelfbeeld,...
  • Minder zelfsturing en verlies van motivatie: te hoge eisen, te veel irreĆ«le idealen, overbelasting, teleurstelling, haperende remmen, verlies van creativiteit en humor,..

In welke fase zit jij? 

Fase 1 In deze fase zitten gedreven geĆ«ngageerde mensen die het vuur in zich hebben. Er is niets aan de hand. Ze zijn zeer gedreven en gaan vooruit in het leven.

Fase 2 In uw omgeving wordt opgemerkt dat ja bepaalde dingen goed kunt. Je krijgt hiervoor erkenning. Je voelt dat anderen je zien en ervaart een "yesss-gevoel". Je zegt JA op alles. Af en toe kost het je je vrije tijd maar dat vind je niet erg, dat heb je er voor over.

Fase 3 Er komen nog meer taken binnen, nog meer mails, opdrachten of gesprekken. Je blijft het allemaal aanpakken maar af en toe vraag je je af of hoe dit gerund krijgt. Je hebt 's avonds geen energie meer over. In het weekend is er meer en meer tijd nodig om te recupereren.

Fase 4 Men voelt zich minder goed. Is het nu al terug maandag? Feedback kan je diep en persoonlijk raken. Men zet zich in de verdediging en is feitelijk nog maar 50% echt actief. Men probeert dit te verstoppen. De omgeving merkt het niet op.

Fase 5 Je functioneer nog voor 20% . Je doet verder maar eigenlijk gaat het helemaal niet goed. Je zit zomaar te zitten. Je beseft dat je stress gerelateerde klachten ervaart. 

Fase 6 Testbeeld, je kan niets meer, licht uit. Je lichaam valt uit.


Wat zijn de de herstelfases?

  • Van weerstand naar aanvaarding: Zolang we blijven vechten, kan er geen herstel plaatsvinden. 
  • Lichamelijk bekomen: Het is lang over de grens gegaan zijn en dat eist zijn tol. 
  • Bewustwordingsfase: Patronen leren herkennen om herval te voorkomen. 
  • Re-integratiefase: Terug langzaam meedraaien in het professionele leven.  

Wilt u een afspraak?